Judo

Kennismakingscursus judo: 8 lessen voor € 30,-

Judo is een Japanse verdedigingssport, waarbij je niet alleen worpen en val- en grondtechnieken leert, maar ook om op een sportieve en respectvolle manier met elkaar om te gaan. De lessen voor zowel jeugd als senioren worden gegeven door Sensei Percy Rüben (4e Dan). Het lesrooster vind je onderaan deze pagina. Hieronder zie je een impressie van enkele judolessen.

Aan het begin en eind van de les wordt er op een Japanse manier gegroet.

Op speelse wijze leren de judoka's vallen en judoworpen maken.

En natuurlijk worden er ook oefenwedstrijdjes gedaan.

Kennismakingscursus judo

Wij bieden de mogelijkheid voor de jeugd om een kennismakingscursus judo te volgen. De cursus duurt acht achtereenvolgende lesweken en kost € 30,- (betaling alleen contant). De aspirant-judoka wordt, in overleg, geplaatst in één van de reguliere lessen, waardoor op ieder gewenst moment kan worden gestart met de cursus. Het inschrijvingsformulier voor deze cursus is alleen verkrijgbaar aan de balie van Sportinstituut Goederaad.

Voor informatie over de inschrijving voor een abonnement vanaf vijf maanden kunt u hier klikken.

Puntencompetitie

Ieder seizoen houden we vijf judowedstrijden. Dit heet de Puntencompetitie. Voor een informatieblad met uitleg over de procedure en de wedstrijdregels kunt u hier klikken. Wij hanteren (grotendeels) de wedstrijdregels die in februari 2018 definitief zijn ingevoerd door de Judobond. Meer informatie en uitleg over de regels vindt u op: https://jbn-judolink.nl/category/spelsituaties. De eerste wedstrijddag was op 2 november. De volgende is op 14 december a.s. De overige drie wedstrijddagen voor de Puntencompetitie van het seizoen 2019/2020 zijn onder voorbehoud gepland op: 25 januari, 7 maart en 18 april 2020. Je kunt je aanmelden voor de Puntencompetitie door dit formulier te downloaden, in te vullen en in te leveren aan de balie van Sportinstituut Goederaad. Aanmelding kan tot en met dinsdag 3 december 2019. De kosten voor de resterende vier wedstrijddagen bedragen € 24,-; alleen contante betaling.

Katatraining

Op zaterdagochtend is er katatraining voor judoka's met bruine band. Ook gemotiveerde judoka's met blauwe band zijn welkom (na overleg met Sensei Percy). De katatraining is op zaterdag van 10.30-11.30 uur en wordt gegeven door Sensei Hilda (2e Dan). De kosten per vijf maanden bedragen € 50,-, alleen contant te betalen aan Sensei Percy. Judoka's die daarnaast wedstrijdtraining volgen op vrijdag van 17.00-18.00 uur krijgen korting en betalen € 70,- (contant) voor beide trainingen samen.

Wat zijn judokata? Een kata bestaat uit vaste series technieken die op een vaste volgorde worden uitgevoerd. Er zijn verschillende kata. Voor de 1e dan (het zwarte band examen) kan worden gekozen uit het go-no-sen-no-kata, de eerste drie series van het nage-no-kata of het katame-no-kata. Ook voor het bruine band examen wordt verwacht dat de judoka enige kennis heeft van een kata. In de reguliere lessen worden de kata ook door Sensei Percy behandeld. In de katatraining wordt dieper op de materie ingegaan.

Financiële ondersteuning

Informatie over financiële ondersteuning voor jeugdlessen vindt u onderaan de tarievenpagina.

Band

Zo kun je je dikke band knopen, zodat hij (bijna) niet meer losgaat:

Vakantierooster jeugdjudo

De zomervakantie duurt tot en met zondag 1 september 2019

Leidens Ontzet donderdag 3 oktober 2019
Herfstvakantie maandag 21 oktober t/m zondag 27 oktober 2019
Sint Nicolaas donderdag 5 december 2019
Kerstvakantie vrijdag 20 december 2019 t/m zondag 5 januari 2020
Voorjaarsvakantie maandag 24 februari t/m zondag 1 maart 2020
Goede Vrijdag vrijdag 10 april 2020
Pasen maandag 13 april 2020
Meivakantie maandag 27 april t/m zondag 10 mei 2020
Hemelvaart donderdag 21 mei t/m zondag 24 mei 2020
Pinksteren maandag 1 juni 2020
Zomervakantie maandag 6 juli t/m zondag 30 augustus 2020

Tijdens de avond-4-daagse wordt tot 17.00 uur lesgegeven.

Nieuws

Zwarte band èn tweede plaats voor Sportinstituut Goederaad

Zaterdag 9 november 2019 was een drukke dag voor Sportinstituut Goederaad met mooie judoresultaten. Eerst was er het herexamen van Tim voor zijn zwarte band en daarna de deelname van vijf judoka’s aan het Adidas Internationaal Residentie Toernooi.

Het examen van Tim vond plaats in de sportschool van Hans Roos in Oud-Beijerland. Op 15 juni jl. was Tim al geslaagd voor de grondtechnieken en nu moest hij nog de staande technieken laten zien, namelijk een kata en worpen. De valpartner van Tim was Vera Lynn, die op 15 juni haar zwarte band heeft gehaald (scroll naar beneden voor het betreffende artikel). Tim is voor beide onderdelen met een mooi examen geslaagd en mag nu ook de zwarte band dragen.

Na afloop van het examen ging de groep van Sportinstituut Goederaad snel door naar het Adidas Internationaal Residentie Toernooi in Den Haag. Naast de kersverse ‘zwarte band’ Tim deden ook Vera Lynn, Wim, Maurits en Norman hieraan mee. Het niveau van dit toernooi lag erg hoog. Meerdere judoka’s die op dit toernooi waren, deden ook mee met Europese wedstrijden en het NK. Ondanks deze sterke concurrentie wist Maurits de tweede plaats te halen. Al met al waren zowel Sensei Percy als zijn judoka’s erg tevreden met deze leerzame ervaring.

Judoclinic van Mark Huizinga

Op zondag 22 september 2019 hebben zes judoka's van Sportinstituut Goederaad deelgenomen aan een judoclinic van meervoudig Europees en olympisch kampioen Mark Huizinga in Wijk bij Duurstede. 's Ochtends werden staande technieken behandeld, die voortkwamen uit realistische wedstrijdsituaties. De middag stond in het teken van grondtechnieken, waarbij met name de focus lag op de verschillende varianten van sangaku (driehoeksverwurging). Hieronder zie je een foto van Mark Huizinga met vier van de zes judoka's: v.l.n.r. Wim, Vera Lynn, Mark, Dorien en Norman.

Strandtraining ter afsluiting van het seizoen

Op zaterdag 29 juni 2019 is de derde editie van de jaarlijkse strandtraining gehouden bij de Wassenaarse Slag. Elf judoka's die meetrainen bij de katatraining en wedstrijdtraining waren van de partij. Het was een actieve training met veel judotechnieken en spelvormen. Vanwege de warmte was een duik in zee bepaald niet overbodig. Verder werden de judoka's nog getrakteerd op waterijsjes en ander lekkers. Hieronder zie je een fotoimpressie van deze gezellige training.

Twee geslaagden voor zwarte band examen

Op zaterdag 15 juni 2019 zijn in de sportschool van Richard de Bijl in Spijkenisse zwarte band examens afgenomen voor judoka’s uit de regio Zuid-Holland. Drie judoka’s van Sportinstituut Goederaad hebben hieraan deelgenomen en met succes: twee hebben het gehaald, Vera Lynn en Norman. Tim had net geen voldoende en moet herexamen doen voor twee van de drie onderdelen.

Het was een drukke examendag die in vier dagdelen met ongeveer tien kandidaten per dagdeel was onderverdeeld. Er werden examens afgenomen voor zwarte band (eerste Dan) en voor tweede en derde Dan. Examens tot en met de bruine band worden op de eigen sportschool afgenomen. Het eerste Dan-examen bestaat uit drie onderdelen: kata, worpen en grondtechnieken. Een kata bestaat uit een vaste serie technieken, die op een vaste volgorde worden uitgevoerd. De examinatoren beoordelen dit erg streng en kijken bijvoorbeeld zelfs of je het voorgeschreven aantal seconden groet en op de juiste wijze loopt. De grondtechnieken zijn bijvoorbeeld houdgrepen en armklemmen. Onze drie judoka’s beheersten dit onderdeel zeer goed.

De drie judoka’s hebben de afgelopen maanden hard getraind voor het examen. Ze waren bijna iedere dag te vinden in de dojo en soms zelfs tweemaal per dag. Dit harde werken heeft geloond voor twee van de drie. Voor Tim wordt het nog even flink doortrainen. Hij wil in november herexamen gaan doen.

Hieronder zie je enkele foto’s van het moment waarop de drie de uitslag krijgen en de ceremonie erna. De zwarte band wordt omgeknoopt door een lid van de examencommissie. Vera Lynn kreeg haar band omgeknoopt door Richard de Bijl die achtste Dan heeft en daarom een rood-wit geblokte band draagt. Tot slot worden de diploma’s ondertekend en worden alle geslaagden gefeliciteerd door de examinatoren.

 

Oscar-uitreiking bij Sportinstituut Goederaad!

Op zaterdag 13 april heeft Sportinstituut Goederaad voor de tweede maal een Oscar-uitreiking gehouden. Dit gebruik is vorig jaar in het leven geroepen en het is de bedoeling er een jaarlijks terugkerende traditie van te maken. De prijzen, waarvan de echte naam het “Compliment” is, werden niet uitgereikt voor beste film of beste acteur, maar voor judoka’s die een “compliment” verdienden. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de laatste wedstrijddag van dit seizoen van de Puntencompetitie.

Hoe konden de judoka’s het Compliment verdienen? De mogelijkheden zijn onbeperkt. Je kunt een Compliment krijgen voor sportief of respectvol gedrag, voor een mooie worp, voor een origineel idee, voor doorzettingsvermogen etcetera… Eigenlijk kan een Compliment worden verdiend voor alles waarvoor de in 2016 overleden vader van sportschoolhouder Percy Rüben, Oscar Rüben, een compliment zou hebben gegeven. Oscar Rüben was een alom gerespecteerd man, die zijn normen en waarden heeft meegegeven aan zijn zoon Percy. Ter nagedachtenis aan zijn vader en om zijn gedachtengoed te eren, heeft Sensei Percy deze prijs in het leven geroepen. Op de prijs is zijn vader Oscar afgebeeld, vandaar dat dit de bijnaam is van het Compliment.

Sensei Percy heeft vier Oscars uitgereikt, één per wedstrijdgroep. De scheidsrechters mochten per poule iemand nomineren en daaruit heeft Sensei Percy de winnaar van iedere groep gekozen. Alle genomineerden, in totaal zestien, kregen een bon voor twee bolletjes ijs. De bonnen zijn belangeloos ter beschikking gesteld door ijssalon Moments op het Treubplein en werden door de judoka’s natuurlijk enthousiast ontvangen. De vier winnaars kregen, behalve de ijsbon en de Oscar, ook nog een mooie mok van Sportinstituut Goederaad.

De genomineerden van de eerste wedstrijdgroep, de jongste judoka’s, waren Enno, Myrthe en Juultje. De winnaar van de Oscar was Myrthe vanwege haar goede inzet en sportief gedrag.

In de tweede wedstrijdgroep waren er zes genomineerden: Lorenzo, Derk, Hugo, Noah, Victor en Jurre. De trotse winnaar was Noah, die vorig jaar ook al genomineerd was. Hij kreeg de prijs omdat hij ondanks tegenslagen steeds opnieuw vol kracht en doorzettingsvermogen de mat op kwam en het daarmee zijn tegenstanders behoorlijk moeilijk maakte.

In de derde groep waren de genomineerden Flore, Femke, Davit en Shanice, die toevallig ook nog jarig was. Femke heeft de Oscar gewonnen. Ook zij toonde veel doorzettingsvermogen, ondanks de zware poule waarin ze was ingedeeld.

De genomineerden van de vierde en laatste groep, judoka’s van 12 jaar en ouder, waren Kris en de zusjes Aïsha en Vera Lynn. Laatstgenoemde heeft het Compliment gekregen, omdat ze zeer sportief is en zeer toegewijd aan het judo. Ze traint vier à vijf keer per week en dat werpt zijn vruchten af, want binnenkort gaat ze, samen met Tim en Norman, examen doen voor zwarte band.

Hieronder zie je enkele foto’s.

Beginnerstoernooi Sportcentrum Rust

Op zondag 10 maart 2019 was er een judotoernooi voor witte en gele banders van 4 tot en met 9 jaar bij Sportcentrum Rust in Den Haag (Leidschenveen). Het was een kleinschalig toernooi met totaal 125 deelnemers. De judoka’s van 8 en 9 jaar waren ’s ochtends aan de beurt en de judoka’s van 4 tot en met 7 jaar ’s middags.

De sfeer bij Sportcentrum Rust was gezellig druk. Net als bij ons staat bij Jan Rust het plezier in het judo voorop. Iedere judoka is gelijk en winst en verlies is van ondergeschikt belang. Bij de wedstrijden werden daarom alleen witte en rode banden gedragen. Ook kregen alle judoka’s een mooie medaille, omdat, zoals Jan met bulderende stem verkondigde, iedere deelnemer een winnaar is.

Van onze sportschool zijn elf judoka’s naar het toernooi gegaan. Eén judoka is wat eerder naar huis gegaan, maar heeft toch nog een ereprijs verdiend. De overige tien hebben al hun wedstrijden goed gedraaid. Hieronder volgt een opsomming van de prijzen en enkele foto's.

Eerste prijs: Jochem, Romijn en Dakota

Derde prijs: Noah I., Noah B. en Myrthe

Ereprijzen: Olivier, Sem, Dirk, Florine en Thorben

Meisjestoernooi in het roze

Op 2 februari 2019 werd voor de derde keer de Deborah Gravenstijn Classic georganiseerd door de Stichting Rotterdamse Sporticonen. Dit is een leuk, recreatief judotoernooi voor meisjes van 4 tot 12 jaar met weinig wedstrijdervaring.

Natuurlijk hebben we weer deelgenomen aan het toernooi. Er waren totaal 475 judoka’s waarvan 7 judoka’s van Sportinstituut Goederaad. Flore en Femke hebben zich helaas moeten afmelden wegens ziekte.

Voor aanvang van de wedstrijden was er een warming up en konden de meiden deelnemen aan een ‘clinic’ (een speciale training), gegeven door topjudoka Deborah Gravenstijn, die natuurlijk gekleed was in een roze trainingspak. Dit was een unieke ervaring die de judoka’s niet gauw zullen vergeten.

De meiden kregen allemaal een roze band die ze de hele dag mochten dragen. Na afloop kreeg iedereen een medaille aan een roze lint en de eerste prijswinnaars kregen zelfs een roze judopak! Van onze judoka’s heeft Noa een eerste prijs behaald. De rest heeft ook allemaal prima gepresteerd en zowel deelnemers als Sensei Percy kijken terug op een leuke, sportieve dag. Hieronder zie je enkele foto's.

Judotoernooi Bodegraven

Op zaterdag 19 januari 2019 werd voor de elfde keer het Sportschool Goederaad Judotoernooi in Bodegraven gehouden. Zoals ieder jaar deden we ook dit jaar weer mee. Er waren totaal 700 deelnemers. Net als voorgaande jaren was het een goed georganiseerd en gezellig toernooi waarbij het plezier voor de meeste judoka’s en hun coaches voorop stond.

Dit jaar hebben achttien van onze judoka’s deelgenomen aan het toernooi. Flore moest helaas op het laatste moment afzeggen door ziekte.

Onze deelnemers varieerden in leeftijd van 8 tot 20 jaar en in niveau van gele tot bruine band. Ze hebben allemaal enorm hun best gedaan en goed judo laten zien. Afgezien van een enkele kneuzing waren er geen ernstige blessures. Alleen Norman heeft ons even laten schrikken door in zijn wedstrijd tegen Wim het bewustzijn te verliezen als gevolg van een goede verwurging. Na enkele minuten stond hij echter weer op en wilde doorgaan met de wedstrijden. Helaas werd dat door de hoofdjury niet toegestaan, waardoor hij als laatste is geëindigd in zijn poule.Hieronder volgt een opsomming van de behaalde prijzen en enkele foto’s.

Kobus en Tim hebben allebei de eerste plaats behaald. Er waren vijf tweede plaatsen, namelijk voor Filip, Kas, Carlien, Vera Lynn en Robin. Victor en Dorien zijn als derde geëindigd. En er zijn eervolle vermeldingen voor Noah, Dirk, Mika, Ian, Olivier, Norman, Wim, Lidewij en Davit.

Lesrooster judo

Maandag 16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 9 jaar)
  17.00 – 18.00 uur Jeugd judo (< 12 jaar)
  18.00 – 19.00 uur Judo voor aspiranten en senioren (> 12 jaar)
Dinsdag 16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 9 jaar)
  17.00 – 18.00 uur Jeugd judo (< 14 jaar)
Woensdag 14.00 – 15.00 uur Jeugd judo (< 10 jaar)
  15.00 – 16.00 uur Kleuterjudo (4 en 5 jaar)
  16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 13 jaar)
Donderdag 16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 9 jaar)
  17.00 – 18.00 uur Jeugd judo (meisjes < 12 jaar)
  18.00 – 19.00 uur Judo voor aspiranten en senioren (> 12 jaar)
  21.15 – 22.30 uur Judo voor senioren (> 18 jaar)
Vrijdag 16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 10 jaar)
  17.00 – 18.00 uur  Wedstrijdtraining

Links

Kijk ook eens op :

www.jbn.nl  ( Judo Bond Nederland )

http://www.jbn-zh.nl/home (JBN Zuid-Holland)

www.kidsproof.nl  hier klikken op clubjes, zelfverdediging en dan op Judo bij Goederaad. Als je wilt kun je op die pagina je ervaring met Sportinstituut Goederaad delen.