Judo

Kennismakingscursus judo voor de jeugd: 8 lessen voor € 30,-.

Judo is een Japanse verdedigingssport, waarbij je niet alleen worpen en val- en grondtechnieken leert, maar ook om op een sportieve en respectvolle manier met elkaar om te gaan. De lessen voor zowel jeugd als senioren worden gegeven door Sensei Percy Rüben (4e Dan). Het lesrooster vind je onderaan deze pagina. Hieronder zie je een impressie van enkele judolessen.

Aan het begin en eind van de les wordt er op een Japanse manier gegroet.

Op speelse wijze leren de judoka's vallen en judoworpen maken.

En natuurlijk worden er ook oefenwedstrijdjes gedaan.

Kennismakingscursus judo

Wij bieden de mogelijkheid voor de jeugd om een kennismakingscursus judo te volgen. De cursus duurt acht achtereenvolgende lesweken en kost € 30,- (betaling alleen contant). De aspirant-judoka wordt, in overleg, geplaatst in één van de reguliere lessen, waardoor op ieder gewenst moment kan worden gestart met de cursus. Het inschrijvingsformulier voor deze cursus is alleen verkrijgbaar aan de balie van Sportinstituut Goederaad.

Voor informatie over de inschrijving voor een abonnement vanaf vijf maanden kunt u hier klikken.

Jaarlijks examen

Het jaarlijks examen wordt dit jaar gehouden op zaterdag 22 juni. Aanmelding kan tot uiterlijk dinsdag 11 juni. Meer informatie over de aanmelding vindt u in dit formulier.

Puntencompetitie

Ieder seizoen houden we vijf judowedstrijden. Dit heet de Puntencompetitie. Voor een informatieblad met uitleg over de procedure en de wedstrijdregels kun je hier klikken. Wij hanteren (grotendeels) de wedstrijdregels die in februari 2018 definitief zijn ingevoerd door de Judobond. Meer informatie en uitleg over de regels vind je op: https://jbn-judolink.nl/category/spelsituaties. De eerste vier wedstrijddagen zijn geweest. De vijfde en laatste wedstrijddag is op 13 april 2019. Inschrijving voor de laatste wedstrijddag kan door dit formulier in te vullen en uiterlijk dinsdag 2 april in te leveren aan de balie van Sportinstituut Goederaad. De kosten voor de laatste wedstrijddag bedragen € 5,-.

Katatraining

Op zaterdagochtend is er katatraining voor judoka's met bruine band. Ook gemotiveerde judoka's met blauwe band zijn welkom (na overleg met Sensei Percy). De katatraining is op zaterdag van 10.30-11.30 uur en wordt gegeven door Sensei Hilda (2e Dan). De kosten per vijf maanden bedragen € 50,-, alleen contant te betalen aan Sensei Percy. Judoka's die daarnaast wedstrijdtraining volgen op vrijdag van 17.00-18.00 uur krijgen korting en betalen € 70,- (contant) voor beide trainingen samen.

Wat zijn judokata? Een kata bestaat uit vaste series technieken die op een vaste volgorde worden uitgevoerd. Er zijn verschillende kata. Voor de 1e dan (het zwarte band examen) kan worden gekozen uit het go-no-sen-no-kata, de eerste drie series van het nage-no-kata of het katame-no-kata. Ook voor het bruine band examen wordt verwacht dat de judoka enige kennis heeft van een kata. In de reguliere lessen worden de kata ook door Sensei Percy behandeld. In de katatraining wordt dieper op de materie ingegaan.

Band

Zo kun je je dikke band knopen, zodat hij (bijna) niet meer losgaat:

Vakantierooster jeugdjudo 

De zomervakantie duurt tot en met zondag 26 augustus 2018

Leidens Ontzet woensdag 3 oktober 2018
Herfstvakantie maandag 22 oktober t/m vrijdag 26 oktober 2018
Sint Nicolaas woensdag 5 december 2018
Kerstvakantie vrijdag 21 december 2018 t/m zondag 6 januari 2019
Voorjaarsvakantie maandag 25 februari t/m zondag 3 maart 2019
Pasen is in de Meivakantie
Meivakantie vrijdag 19 april t/m zondag 5 mei 2019
Bevrijdingsdag  is in de Meivakantie
Hemelvaart donderdag 30 mei en vrijdag 31 mei 2019
Pinksteren maandag 10 juni 2019
Zomervakantie maandag 8 juli t/m zondag 1 september 2019

Tijdens de avond-4-daagse wordt tot 17.00 uur lesgegeven.

Nieuws

Oscar-uitreiking bij Sportinstituut Goederaad!

Op zaterdag 13 april heeft Sportinstituut Goederaad voor de tweede maal een Oscar-uitreiking gehouden. Dit gebruik is vorig jaar in het leven geroepen en het is de bedoeling er een jaarlijks terugkerende traditie van te maken. De prijzen, waarvan de echte naam het “Compliment” is, werden niet uitgereikt voor beste film of beste acteur, maar voor judoka’s die een “compliment” verdienden. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de laatste wedstrijddag van dit seizoen van de Puntencompetitie.

Hoe konden de judoka’s het Compliment verdienen? De mogelijkheden zijn onbeperkt. Je kunt een Compliment krijgen voor sportief of respectvol gedrag, voor een mooie worp, voor een origineel idee, voor doorzettingsvermogen etcetera… Eigenlijk kan een Compliment worden verdiend voor alles waarvoor de in 2016 overleden vader van sportschoolhouder Percy Rüben, Oscar Rüben, een compliment zou hebben gegeven. Oscar Rüben was een alom gerespecteerd man, die zijn normen en waarden heeft meegegeven aan zijn zoon Percy. Ter nagedachtenis aan zijn vader en om zijn gedachtengoed te eren, heeft Sensei Percy deze prijs in het leven geroepen. Op de prijs is zijn vader Oscar afgebeeld, vandaar dat dit de bijnaam is van het Compliment.

Sensei Percy heeft vier Oscars uitgereikt, één per wedstrijdgroep. De scheidsrechters mochten per poule iemand nomineren en daaruit heeft Sensei Percy de winnaar van iedere groep gekozen. Alle genomineerden, in totaal zestien, kregen een bon voor twee bolletjes ijs. De bonnen zijn belangeloos ter beschikking gesteld door ijssalon Moments op het Treubplein en werden door de judoka’s natuurlijk enthousiast ontvangen. De vier winnaars kregen, behalve de ijsbon en de Oscar, ook nog een mooie mok van Sportinstituut Goederaad.

De genomineerden van de eerste wedstrijdgroep, de jongste judoka’s, waren Enno, Myrthe en Juultje. De winnaar van de Oscar was Myrthe vanwege haar goede inzet en sportief gedrag.

In de tweede wedstrijdgroep waren er zes genomineerden: Lorenzo, Derk, Hugo, Noah, Victor en Jurre. De trotse winnaar was Noah, die vorig jaar ook al genomineerd was. Hij kreeg de prijs omdat hij ondanks tegenslagen steeds opnieuw vol kracht en doorzettingsvermogen de mat op kwam en het daarmee zijn tegenstanders behoorlijk moeilijk maakte.

In de derde groep waren de genomineerden Flore, Femke, Davit en Shanice, die toevallig ook nog jarig was. Femke heeft de Oscar gewonnen. Ook zij toonde veel doorzettingsvermogen, ondanks de zware poule waarin ze was ingedeeld.

De genomineerden van de vierde en laatste groep, judoka’s van 12 jaar en ouder, waren Kris en de zusjes Aïsha en Vera Lynn. Laatstgenoemde heeft het Compliment gekregen, omdat ze zeer sportief is en zeer toegewijd aan het judo. Ze traint vier à vijf keer per week en dat werpt zijn vruchten af, want binnenkort gaat ze, samen met Tim en Norman, examen doen voor zwarte band.

Hieronder zie je enkele foto’s.

Beginnerstoernooi Sportcentrum Rust

Op zondag 10 maart 2019 was er een judotoernooi voor witte en gele banders van 4 tot en met 9 jaar bij Sportcentrum Rust in Den Haag (Leidschenveen). Het was een kleinschalig toernooi met totaal 125 deelnemers. De judoka’s van 8 en 9 jaar waren ’s ochtends aan de beurt en de judoka’s van 4 tot en met 7 jaar ’s middags.

De sfeer bij Sportcentrum Rust was gezellig druk. Net als bij ons staat bij Jan Rust het plezier in het judo voorop. Iedere judoka is gelijk en winst en verlies is van ondergeschikt belang. Bij de wedstrijden werden daarom alleen witte en rode banden gedragen. Ook kregen alle judoka’s een mooie medaille, omdat, zoals Jan met bulderende stem verkondigde, iedere deelnemer een winnaar is.

Van onze sportschool zijn elf judoka’s naar het toernooi gegaan. Eén judoka is wat eerder naar huis gegaan, maar heeft toch nog een ereprijs verdiend. De overige tien hebben al hun wedstrijden goed gedraaid. Hieronder volgt een opsomming van de prijzen en enkele foto's.

Eerste prijs: Jochem, Romijn en Dakota

Derde prijs: Noah I., Noah B. en Myrthe

Ereprijzen: Olivier, Sem, Dirk, Florine en Thorben

Meisjestoernooi in het roze

Op 2 februari 2019 werd voor de derde keer de Deborah Gravenstijn Classic georganiseerd door de Stichting Rotterdamse Sporticonen. Dit is een leuk, recreatief judotoernooi voor meisjes van 4 tot 12 jaar met weinig wedstrijdervaring.

Natuurlijk hebben we weer deelgenomen aan het toernooi. Er waren totaal 475 judoka’s waarvan 7 judoka’s van Sportinstituut Goederaad. Flore en Femke hebben zich helaas moeten afmelden wegens ziekte.

Voor aanvang van de wedstrijden was er een warming up en konden de meiden deelnemen aan een ‘clinic’ (een speciale training), gegeven door topjudoka Deborah Gravenstijn, die natuurlijk gekleed was in een roze trainingspak. Dit was een unieke ervaring die de judoka’s niet gauw zullen vergeten.

De meiden kregen allemaal een roze band die ze de hele dag mochten dragen. Na afloop kreeg iedereen een medaille aan een roze lint en de eerste prijswinnaars kregen zelfs een roze judopak! Van onze judoka’s heeft Noa een eerste prijs behaald. De rest heeft ook allemaal prima gepresteerd en zowel deelnemers als Sensei Percy kijken terug op een leuke, sportieve dag. Hieronder zie je enkele foto's.

Judotoernooi Bodegraven

Op zaterdag 19 januari 2019 werd voor de elfde keer het Sportschool Goederaad Judotoernooi in Bodegraven gehouden. Zoals ieder jaar deden we ook dit jaar weer mee. Er waren totaal 700 deelnemers. Net als voorgaande jaren was het een goed georganiseerd en gezellig toernooi waarbij het plezier voor de meeste judoka’s en hun coaches voorop stond.

Dit jaar hebben achttien van onze judoka’s deelgenomen aan het toernooi. Flore moest helaas op het laatste moment afzeggen door ziekte.

Onze deelnemers varieerden in leeftijd van 8 tot 20 jaar en in niveau van gele tot bruine band. Ze hebben allemaal enorm hun best gedaan en goed judo laten zien. Afgezien van een enkele kneuzing waren er geen ernstige blessures. Alleen Norman heeft ons even laten schrikken door in zijn wedstrijd tegen Wim het bewustzijn te verliezen als gevolg van een goede verwurging. Na enkele minuten stond hij echter weer op en wilde doorgaan met de wedstrijden. Helaas werd dat door de hoofdjury niet toegestaan, waardoor hij als laatste is geëindigd in zijn poule.Hieronder volgt een opsomming van de behaalde prijzen en enkele foto’s.

Kobus en Tim hebben allebei de eerste plaats behaald. Er waren vijf tweede plaatsen, namelijk voor Filip, Kas, Carlien, Vera Lynn en Robin. Victor en Dorien zijn als derde geëindigd. En er zijn eervolle vermeldingen voor Noah, Dirk, Mika, Ian, Olivier, Norman, Wim, Lidewij en Davit.

Strandtraining ter afsluiting van het seizoen

Net als vorig jaar is de laatste katatraining van dit seizoen op het strand gehouden. Op zaterdag 30 juni 2018 verzamelden zich ongeveer vijftien judoka’s in judogi om 10 uur op het strand van Wassenaar voor een speciale strandtraining. Onder leiding van Sensei Percy, Sensei Hilda, die net 2e Dan is geworden (zie bericht hieronder), en Maurits was er een ruim twee uur durende training met allerlei leuke (judo)activiteiten en natuurlijk uiteindelijk ook een duik in zee. Aan het eind werden de judoka’s nog getrakteerd op wat lekkers en toen kon de judovakantie echt beginnen. Hieronder een fotoimpressie.

Hilda geslaagd voor 2e Dan-examen

Op 23 juni 2018 heeft Hilda van Vliet bij de regionale Dan-examens in Spijkenisse haar 2e Dan behaald. Hilda heeft een prima examen afgelegd. Voor de 2e Dan moet de judoka staande technieken, grondtechnieken en twee kata laten zien. Hilda had gekozen voor het Gonosen en het Nage no kata. Beide kata’s beheerste zij na maandenlange intensieve training zeer goed. Deze kennis komt haar natuurlijk ook van pas voor de katatraining die ze geeft aan bruine en blauwe banders op zaterdagochtend van 11-12 uur.

Onmisbaar voor het slagen voor een Dan-examen is een goede uke (valpartner). Hilda had hiervoor haar vriend Maurits de Koning gevraagd, die zelf al jaren 2e Dan heeft. Hij heeft haar zeer goed ondersteund tijdens de trainingen en het examen met dit mooie resultaat als gevolg.

Lesrooster judo

Maandag 16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 9 jaar)
  17.00 – 18.00 uur Jeugd judo (< 12 jaar)
  18.00 – 19.00 uur Judo voor aspiranten en senioren (> 12 jaar)
Dinsdag 16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 9 jaar)
  17.00 – 18.00 uur Jeugd judo (< 14 jaar)
Woensdag 14.00 – 15.00 uur Jeugd judo (< 10 jaar)
  15.00 – 16.00 uur Kleuterjudo (4 en 5 jaar)
  16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 13 jaar)
Donderdag 16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 9 jaar)
  17.00 – 18.00 uur Jeugd judo (meisjes < 12 jaar)
  18.00 – 19.00 uur Judo voor aspiranten en senioren (> 12 jaar)
  21.15 – 22.30 uur Judo voor senioren (> 18 jaar)
Vrijdag 16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 10 jaar)
  17.00 – 18.00 uur  Wedstrijdtraining

Links

Kijk ook eens op :

www.jbn.nl  ( Judo Bond Nederland )

http://www.jbn-zh.nl/home (JBN Zuid-Holland)

www.kidsproof.nl  hier klikken op clubjes, zelfverdediging en dan op Judo bij Goederaad. Als je wilt kun je op die pagina je ervaring met Sportinstituut Goederaad delen.