Judo

Kennismakingscursus judo voor de jeugd: 8 lessen voor € 30,-.

Judo is een Japanse verdedigingssport, waarbij je niet alleen worpen en val- en grondtechnieken leert, maar ook om op een sportieve en respectvolle manier met elkaar om te gaan. De lessen voor zowel jeugd als senioren worden gegeven door Sensei Percy Rüben (4e Dan). Het lesrooster vind je onderaan deze pagina. Hieronder zie je een impressie van enkele judolessen.

Aan het begin en eind van de les wordt er op een Japanse manier gegroet.

Op speelse wijze leren de judoka's vallen en judoworpen maken.

En natuurlijk worden er ook oefenwedstrijdjes gedaan.

Kennismakingscursus judo

Wij bieden de mogelijkheid voor de jeugd om een kennismakingscursus judo te volgen. De cursus duurt acht achtereenvolgende lesweken en kost € 30,- (betaling alleen contant). De aspirant-judoka wordt, in overleg, geplaatst in één van de reguliere lessen, waardoor op ieder gewenst moment kan worden gestart met de cursus. Het inschrijvingsformulier voor deze cursus is alleen verkrijgbaar aan de balie van Sportinstituut Goederaad.

Voor informatie over de inschrijving voor een abonnement vanaf vijf maanden kunt u hier klikken.

Puntencompetitie

Ieder seizoen houden we vijf judowedstrijden. Dit heet de Puntencompetitie. Voor een informatieblad met uitleg over de procedure en de wedstrijdregels kun je hier klikken. Wij hanteren (grotendeels) de wedstrijdregels die in februari 2018 definitief zijn ingevoerd door de Judobond. Meer informatie en uitleg over de regels vind je op: https://jbn-judolink.nl/category/spelsituaties. De eerste twee wedstrijddagen zijn gehouden in 2018. De volgende drie wedstrijddagen zijn onder voorbehoud gepland op: 26 januari, 9 maart en 13 april 2019. Inschrijving voor de resterende drie wedstrijddagen kan door dit formulier in te vullen en uiterlijk dinsdag 15 januari in te leveren aan de balie van Sportinstituut Goederaad. De kosten voor de resterende drie wedstrijddagen bedragen € 15,-.

Katatraining

Op zaterdagochtend is er katatraining voor judoka's met bruine band. Ook gemotiveerde judoka's met blauwe band zijn welkom (na overleg met Sensei Percy). De katatraining is op zaterdag van 10.30-11.30 uur en wordt gegeven door Sensei Hilda (2e Dan). De kosten per vijf maanden bedragen € 50,-, alleen contant te betalen aan Sensei Percy. Judoka's die daarnaast wedstrijdtraining volgen op vrijdag van 17.00-18.00 uur krijgen korting en betalen € 70,- (contant) voor beide trainingen samen.

Wat zijn judokata? Een kata bestaat uit vaste series technieken die op een vaste volgorde worden uitgevoerd. Er zijn verschillende kata. Voor de 1e dan (het zwarte band examen) kan worden gekozen uit het go-no-sen-no-kata, de eerste drie series van het nage-no-kata of het katame-no-kata. Ook voor het bruine band examen wordt verwacht dat de judoka enige kennis heeft van een kata. In de reguliere lessen worden de kata ook door Sensei Percy behandeld. In de katatraining wordt dieper op de materie ingegaan.

Band

Zo kun je je dikke band knopen, zodat hij (bijna) niet meer losgaat:

Vakantierooster jeugdjudo 

De zomervakantie duurt tot en met zondag 26 augustus 2018

Leidens Ontzet woensdag 3 oktober 2018
Herfstvakantie maandag 22 oktober t/m vrijdag 26 oktober 2018
Sint Nicolaas woensdag 5 december 2018
Kerstvakantie vrijdag 21 december 2018 t/m zondag 6 januari 2019
Voorjaarsvakantie maandag 25 februari t/m zondag 3 maart 2019
Pasen is in de Meivakantie
Meivakantie vrijdag 19 april t/m zondag 5 mei 2019
Bevrijdingsdag  is in de Meivakantie
Hemelvaart donderdag 30 mei en vrijdag 31 mei 2019
Pinksteren maandag 10 juni 2019
Zomervakantie maandag 8 juli t/m zondag 1 september 2019

Tijdens de avond-4-daagse wordt tot 17.00 uur lesgegeven.

Nieuws

Strandtraining ter afsluiting van het seizoen

Net als vorig jaar is de laatste katatraining van dit seizoen op het strand gehouden. Op zaterdag 30 juni 2018 verzamelden zich ongeveer vijftien judoka’s in judogi om 10 uur op het strand van Wassenaar voor een speciale strandtraining. Onder leiding van Sensei Percy, Sensei Hilda, die net 2e Dan is geworden (zie bericht hieronder), en Maurits was er een ruim twee uur durende training met allerlei leuke (judo)activiteiten en natuurlijk uiteindelijk ook een duik in zee. Aan het eind werden de judoka’s nog getrakteerd op wat lekkers en toen kon de judovakantie echt beginnen. Hieronder een fotoimpressie.

Hilda geslaagd voor 2e Dan-examen

Op 23 juni 2018 heeft Hilda van Vliet bij de regionale Dan-examens in Spijkenisse haar 2e Dan behaald. Hilda heeft een prima examen afgelegd. Voor de 2e Dan moet de judoka staande technieken, grondtechnieken en twee kata laten zien. Hilda had gekozen voor het Gonosen en het Nage no kata. Beide kata’s beheerste zij na maandenlange intensieve training zeer goed. Deze kennis komt haar natuurlijk ook van pas voor de katatraining die ze geeft aan bruine en blauwe banders op zaterdagochtend van 11-12 uur.

Onmisbaar voor het slagen voor een Dan-examen is een goede uke (valpartner). Hilda had hiervoor haar vriend Maurits de Koning gevraagd, die zelf al jaren 2e Dan heeft. Hij heeft haar zeer goed ondersteund tijdens de trainingen en het examen, met dit mooie resultaat als gevolg.

Oscar-uitreiking bij Sportinstituut Goederaad!

Zaterdag 14 april 2018 was een bijzondere dag voor Sportinstituut Goederaad. Voor het eerst in zijn 65-jarige bestaan heeft de sportschool namelijk vier Oscars uitgereikt. De prijzen, waarvan de echte naam het “Compliment” is, werden natuurlijk niet uitgereikt voor beste film of beste acteur, maar voor judoka’s die een compliment verdienden. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de laatste wedstrijddag van dit seizoen van de Puntencompetitie.

Hoe konden de judoka’s het Compliment verdienen? De mogelijkheden zijn onbeperkt. Je kunt een Compliment krijgen voor sportief of respectvol gedrag, voor een mooie worp, voor een origineel idee, voor doorzettingsvermogen etcetera… Eigenlijk kan een Compliment worden verdiend voor alles waarvoor de in 2016 overleden vader van Sensei Percy, Oscar Rüben, een compliment zou hebben gegeven. Oscar Rüben was een alom gerespecteerd man, die zijn normen en waarden heeft meegegeven aan zijn zoon Percy. Ter nagedachtenis aan zijn vader en om zijn gedachtengoed te eren, heeft Sensei Percy deze prijs in het leven geroepen. Op de prijs is zijn vader Oscar afgebeeld, vandaar dat dit de bijnaam is van het Compliment. Het is de bedoeling dat de uitreiking van de Oscars, net als de filmprijzen, een jaarlijks terugkerende traditie wordt.

Dit eerste jaar heeft Sensei Percy vier Oscars uitgereikt, één per wedstrijdgroep. De scheidsrechters mochten per poule iemand nomineren en daaruit heeft Sensei Percy de winnaar van iedere groep gekozen. De genomineerden kregen allemaal een zweetbandje van Sportinstituut Goederaad en de winnaar, behalve de Oscar, ook nog een pet van Sportinstituut Goederaad.

De genomineerden van de eerste wedstrijdgroep, de jongste judoka’s, waren Enno Mandema, Keira Oerlemans en Jochem Sinke. De winnaar van de Oscar was Jochem Sinke, omdat hij een judoka is die goed oplet en zich steeds netjes gedraagt.

In de tweede wedstrijdgroep waren er vijf genomineerden: Delayla Sutterland, Victor Noppe, Sophie Schuiling, Belle Monkhorst en Noah Ishimwe. De trotse winnares was Sophie Schuiling. Zij kreeg de prijs omdat ze alle wedstrijdregels, waaronder het groeten, perfect uitvoerde. Daarnaast toont ze een grote inzet voor het judo.

In de derde groep waren Shanice Wanjiru, Hajar Bousakouk en Anne Maricha van Zonneveld genomineerd. Hajar Bousakouk heeft de Oscar gewonnen door haar sportief en positief gedrag en goede judotechnieken.

De genomineerden van de vierde en laatste groep, judoka’s van 12 jaar en ouder, waren Kas Kuijpers, Jasper Bos en Lidewij de Bonth. Laatstgenoemde heeft het Compliment gekregen vanwege haar goede inzet en doorzettingsvermogen.

Hieronder zie je enkele foto's.

Roze meisjestoernooi

Op 3 februari 2018 werd de tweede Deborah Gravenstijn Classic gehouden, een judotoernooi voor meisjes tot en met 12 jaar. Net als vorig jaar hebben we meegedaan aan dit 'roze' toernooi. Dit jaar met zes judoka's: Keira Oerlemans, Sophie Schuiling, Shanice Wanjiru, Flore Scholtz, Louise Althuisius en Juline Mooten. De meiden kregen allemaal een roze band en een speciale judoles (clinic) van meervoudig medaillewinnares Deborah Gravenstijn. Eerste prijswinnaars hadden we dit jaar helaas niet, dus er zijn geen roze judopakken (=de eerste prijs) mee naar huis genomen. Het was echter wel weer een zeer geslaagd en gezellig toernooi. Hieronder zie je een impressie.

Toernooi Bodegraven 2018

Op zaterdag 20 januari 2018 werd voor de tiende keer het Sportschool Goederaad Judotoernooi in Bodegraven gehouden. Ook dit jaar deden we weer mee. Terwijl vorig jaar nog ‘slechts’ 700 judoka’s konden meedoen, was het maximum dit jaar op 1000 gesteld. Uiteindelijk is de teller  deze keer blijven staan op 900 deelnemers. Net als voorgaande jaren was het een goed georganiseerd en gezellig toernooi waarbij het plezier voor de meeste judoka’s en hun coaches voorop stond.

Dit jaar zijn we met zestien judoka’s naar het toernooi gegaan. Tristan Swagers moest helaas op het laatste moment afzeggen door ziekte. Onze deelnemers varieerden in leeftijd van 7 tot 19 jaar en van witte tot bruine band. Ze hebben allemaal enorm hun best gedaan en goed judo laten zien. Sommigen hadden het zwaar doordat de tegenstanders wat meer wedstrijdervaring leken te hebben. Het plezier was er echter niet minder om.

Hieronder volgt een opsomming van de behaalde prijzen en enkele foto’s.

Jorian Roos  behaalde de eerste plaats, tweede zijn geworden Ian Oerlemans, Filip Jug en Kas Kuijpers. Derde plaatsen zijn behaald door Kobus de Visser, Norman Roozen, Keira Oerlemans, Carlien Roos en Juline Mooten. En er zijn eervolle vermeldingen voor Jochem Sinke, Luca Lay, Tommy Lay, Victor Noppe, Olivier Rechter, Flore Scholtz en Shanice Wanjiru.

 

 

Lesrooster judo

Maandag 16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 9 jaar)
  17.00 – 18.00 uur Jeugd judo (< 12 jaar)
  18.00 – 19.00 uur Judo voor aspiranten en senioren (> 12 jaar)
Dinsdag 16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 9 jaar)
  17.00 – 18.00 uur Jeugd judo (< 14 jaar)
Woensdag 14.00 – 15.00 uur Jeugd judo (< 10 jaar)
  15.00 – 16.00 uur Kleuterjudo (4 en 5 jaar)
  16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 13 jaar)
  17.00 – 18.00 uur Jeugd judo (meisjes < 12 jaar)
Donderdag 16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 9 jaar)
  17.00 – 18.00 uur Jeugd judo (< 12 jaar)
  18.00 – 19.00 uur Judo voor aspiranten en senioren (> 12 jaar)
  21.15 – 22.30 uur Judo voor senioren (> 18 jaar)
Vrijdag 16.00 – 17.00 uur Jeugd judo (< 10 jaar)
  17.00 – 18.00 uur  Wedstrijdtraining

Links

Kijk ook eens op :

www.jbn.nl  ( Judo Bond Nederland )

http://www.jbn-zh.nl/home (JBN Zuid-Holland)

www.kidsproof.nl  hier klikken op clubjes, zelfverdediging en dan op Judo bij Goederaad. Als je wilt kun je op die pagina je ervaring met Sportinstituut Goederaad delen.